Ulti Clocks content

Πείτε μας την γνώμη σας...

Είστε ικανοποιημένοι από την δραστηριότητα του Συνδέσμου;
 
GreekEnglish (United Kingdom)
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 19 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 05 Μάρτιος 2012 09:28

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την εμπορία της πατάτας διευκρινίζει τα εξής: 

 

  • Σε ότι αφορά τις τιμές:

 Παραθέτουμε τον κατωτέρω πίνακα στον οποίο αποτυπώνεται η διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι έως και την τιμή χονδρικής πώλησης. 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ Κ.Α.Θ.
 ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ Κ.Α.Θ. Α.Ε.
 ΒΑNΒΑ * 0.12 0.08 – 0.10 0.02 – 0.03 0.22 – 0.25 0.25 – 0.28 

24/02/2012

0.33 – 0.38  Ε.Τ 0.35 **

Ε.Τ 24/02/2011 0.65

 ΑGRIA 0.23 0.08 – 0.10 0.02 – 0.03 0.33 – 0.36 0.38 – 0.40
 SPUNTA 0.20 0.08 – 0.10 0.02 – 0.03 0.30 – 0.33

0.32 – 0.36

  *    Λευκόσαρκη ποικιλία με σχετικά χαμηλή αποδοχή από τον Έλληνα καταναλωτή λόγω χρώματος σάρκας.

**  Η επικρατέστερη τιμή (Ε.Τ.) σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Κ.Α.Θ.Α.Ε. της 24/2/2012 ήταν 0.35 €/κιλό. Η διαθέσιμη προς πώληση ποσότητα 94.600 κιλά και το ποσοστό της διατεθείσας ποσότητας 60%. Η αντίστοιχη περσινή Ε.Τ. ήταν 0.65 €/κιλό, η διαθέσιμη προς πώληση ποσότητα 74.100 κιλά και το ποσοστό απορρόφησης 80%. 

Διευκρινίζουμε ότι η τιμή παραγωγού αναφέρεται σε πατάτες παραδοτέες στην αποθήκη του παραγωγού σε συσκευασία 1000 κιλών (big bags) ακατέργαστες, όπως εκριζώνονται στο χωράφι και οι σάκοι περιέχουν εμπορεύσιμες και μη πατάτες, όπως επίσης και ξένες ύλες, με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία διαλογής και τυποποίησης η εμπορεύσιμη πατάτα να αποτελεί ποσοστό της αγορασθείσας ποσότητας.

 

  • Σε ότι αφορά την εμπορία:

Οι έμποροι της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κατά απόλυτη προτεραιότητα διακινούν Ελληνικά προϊόντα συνεργαζόμενοι με παραγωγούς και τυποποιητές στα πλαίσια των κανόνων της αγοράς. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνθήκες της αγοράς σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, η κατανάλωση περιορίσθηκε αισθητά και οι επισφάλειες είναι το βασικό πρόβλημα στις εμπορικές συναλλαγές. Παρόλα αυτά οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε μέσο την Ελληνική αγροτική παραγωγή και τον Έλληνα αγρότη και ως Σύνδεσμος Εμπόρων το κάνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όσοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις μας με την αγορά, κινούνται εκ του πονηρού, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στον παραγωγό και τον καταναλωτή και προλειαίνουν το έδαφος για την υλοποίηση των δικών τους καιροσκοπικών δραστηριοτήτων και την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων.

Οι καταναλωτές, οι παραγωγοί και οι έμποροι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα των επιτήδειων καιροσκόπων, έχουν και λογική έχουν και κρίση και αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες των ύποπτων κινήσεων και τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις όλων όσων επιχειρούν να διαμορφώσουν τη κοινή γνώμη κατά το δοκούν.

Με την τακτική αυτή απαξιώνουν την Ελληνική παραγωγή και τους θεσμικούς στυλοβάτες της και προετοιμάζουν αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες που θα τους εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη.

Οι τυποποιητές και οι χονδρέμποροι δεν είναι μεσάζοντες, προσφέρουν τις αναγκαίες από το Νόμο υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της παραγωγικής και εμπορικής αλυσίδας των τροφίμων. Ας το αντιληφθούν επιτέλους και οι πονηροί πολιτικολόγοι και οι ιδιοτελείς δημοσιογράφοι και κυρίως οι επικίνδυνοι συνδικαλιστές - αγροτοπατέρες.

Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό που παρατηρήθηκε τελευταία δεν αφορά μόνο την πατάτα αλλά και μια σειρά άλλων Ελληνικών αγροτικών προϊόντων για τα οποία μεθοδεύονται ανάλογες καιροσκοπικές κινήσεις. Ως Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα σε επιφυλακή για την προστασία της αγοράς.  

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 06 Απρίλιος 2012 13:00
 

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Powered by Data Print
Joomla Templates by DataPrint Joomla Templates