Ulti Clocks content
GreekEnglish (United Kingdom)
 
News
4Η ΠΑΜΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 24 October 2014 10:46

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδος έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην 4η Παμβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 31/10/2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:30 στο Συνεδριακό Κέντρο "Νικόλαος Γερμανός" αίθουσα "Άλφα". Περίπτερο 8.

Η Συνδιάσκεψη έχει θέμα: "ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ".

Κεντρικοί ομιλητές:

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Μηταράκης.

Η Βουλευτής Β. Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη για θέματα Μ.Μ.Ε. κα Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου.

Ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Γεώργιος Καββαθάς.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Μάρδας.

 

Η πρόσκληση απευθύνεται στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης και στους εκπροσώπους του ΣΕΚΛΘ στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΗ:Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΚΛΘ-ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ-ΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 16 October 2014 10:30

ΘΕΜΑ: Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων

 

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Εμπόρων ΚΛΘ συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης του ΣΕΚΛΘ (πρόεδρος κ. Χαραλαμπίδης, αντιπρόεδρος κ. Λιώτης και μέλος Δ.Σ. κ. Κουλούρης)  με την προϊσταμένη του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου κα. Χονδρογιάννη και τον κ. Σαρόπουλο προιστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης παρουσία και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Συζητήθηκαν διεξοδικά το θέμα της σήμανσης, της ιχνηλασιμότητας στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, οι αναγγελίες που αφορούν τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις καθώς και το παρεμπόριο που δρα ενάντια στο υγιές στεγασμένο εμπόριο, όπως και οι τρόποι άρσις του φαινομένου αυτού.  Συμφώνησαν με την πρόταση του συνδέσμου ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιούνται στους τόπους παραγωγής και στα σημεία εισόδου των εισαγόμενων οπωρολαχανικών στη χώρα μας. Παρά ταύτα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνονται έλεγχοι στην Λαχαναγορά για τα φυλλώδη εσπεριδοειδή. Επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρχει ορθή σήμανση από τους παραγωγούς σε όλα τα είδη που έρχονται στην Λαχαναγορά.Οσον αφορά την ιχνηλασιμότητα τονίστηκε η αναγραφή του αριθμού ΜΕΝΟ για παραγωγούς και εμπόρους σε κάθε εκδιδόμενο παραστατικό διακίνησης και εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών μέχρι το στάδιο της λιανικής πώλησης είναι απαραίτητη. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την πρόταση του συνδέσμου να βελτιωθεί το πρόγραμμα υποβολής των αναγγελιών. Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις προτάσεις του ΣΕΚΛΘ.

Last Updated on Thursday, 16 October 2014 12:08
 
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 09 October 2014 07:45

Θέμα : ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι κανόνες διακίνησης και εμπορίας οπωροκηπευτικών είναι ένα θέμα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί τον κλάδο μας. Το Αγορανομικό και Κανονιστικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες. Αποφεύγουμε να κάνουμε κάποια αναφορά στο τι ίσχυε έως σήμερα για να μη δημιουργήσουμε μεγαλύτερη σύγχυση. Θα περιορισθούμε να αναφέρουμε τι ισχύει σήμερα σε ότι αφορά τη σήμανση των προϊόντων, τον αριθμό παρτίδας και το βιβλίο ιχνηλασιμότητας όπως επίσης και ποιοι είναι υπεύθυνοι έναντι του Νόμου για τα ανωτέρω.

Έτσι λοιπόν έχουμε:

1. ΒΙΒΛΙΟ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ (Μόνο για τα προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ Α΄)

  • Για τα εγχώρια προϊόντα υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο ιχνηλασιμότητας μόνο οι υπόχρεοι αναγραφής του αριθμού παρτίδας. Αυτό είναι ευθύνη του τελικού τυποποιητή – συσκευαστή δηλαδή αυτού του οποίου η συσκευασία φθάνει ως έχει στη λιανική πώληση.

Δεδομένου ότι στην Κεντρική Λαχαναγορά δεν γίνεται τελική συσκευασία παρά μόνο εμπορία τυποποιημένων προϊόντων οι έμποροι, εκτός από αυτούς που κάνουν εισαγωγές, δεν έχουν καμία ευθύνη για την τήρηση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας.

  • Ως προς τη συμπλήρωση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας για τα εγχώρια προϊόντα έχουμε τρεις διαφορές από αυτά που ίσχυαν στο παρελθόν και προφανώς γνωρίζουμε.

Η 1η αφορά τη πρώτη στήλη (Α/Α ΕΓΓΡΑΦΗΣ): Η αρίθμηση δεν γίνεται πλέον ανά ημέρα αλλά κάθε 1η του έτους.

Η 2η αφορά τη δεύτερη στήλη (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ): Αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του παραγωγού, ο αριθμός ΜΕΝΟ του παραγωγού και η ημερομηνία του παραστατικού διακίνησης. Αν ο παραγωγός δεν υποχρεούται να έχει αριθμό ΜΕΝΟ αναγράφεται ο ΑΦΜ του και

Η 3η διαφορά είναι ότι στην έβδομη στήλη (ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ο αριθμός παρτίδας παραγωγής θα αναγράφεται όπως ορίζεται με το νέο σύστημα.

 

Προκειμένου για εγχώρια προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ Α΄ ο αριθμός παρτίδας παραγωγής αποτελείται:

1. Για τον παραγωγό τελικό συσκευαστή : από τον Α/Α εγγραφής στο βιβλίο ιχνηλασιμότητας και την ημερομηνία συσκευασίας (ηη/μμ/εε).

2. Για τον τελικό συσκευαστή – έμπορο έχουμε δυο υποπεριπτώσεις:

α) Όταν η συσκευασία αφορά παραλαβές από περισσότερους του ενός παραγωγούς :

Τότε ο αριθμός παρτίδας αποτελείται από τον αριθμό του παραστατικού διακίνησης από το συσκευαστήριο προς τρίτους, και την ημερομηνία συσκευασίας (ηη/μμ/εε). και

β) Όταν η συσκευασία αφορά παραλαβή από έναν μόνο παραγωγό :

Τότε ο αριθμός παρτίδας αποτελείται από τον αριθμό του παραστατικού διακίνησης του παραγωγού, τον Α/Α εγγραφής στο βιβλίο ιχνηλασιμότητας και την ημερομηνία συσκευασίας (ηη/μμ/εε).

Αυτές είναι και οι ουσιώδεις διαφορές από το παρελθόν για τα εγχώρια προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ Α΄.

  • Για τα εισαγόμενα από χώρες της ΕΕ ή από τρίτες χώρες

Ο εισαγωγέας – έμπορος, υποχρεούται να κρατά βιβλίο ιχνηλασιμότητας στο οποίο ο αύξων αριθμός εγγραφής αναριθμείται εξαρχής κάθε ημέρα και όχι την 1η του έτους όπως ισχύει για τα εγχώρια προϊόντα.

Το βιβλίο ιχνηλασιμότητας για τα εισαγόμενα προϊόντα έχει έξι στήλες:

  • 1η στήλη : (Α/Α ΕΓΓΡΑΦΗΣ) αναγράφεται κατά σειρά εγγραφών για κάθε παρτίδα χωριστά, ο αύξων αριθμός εγγραφής (επαναλαμβάνω ότι αναριθμείται εξαρχής κάθε ημέρα).
  • 2η στήλη : (ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ) αναγράφεται η χώρα καταγωγής και ο προμηθευτής για κάθε παρτίδα παραλαβής χωριστά.
  • 3η στήλη : (ΕΙΔΟΣ – ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ) αναγράφεται το είδος, η ποικιλία και η ποιοτική κατηγορία για κάθε παρτίδα παραλαβής χωριστά, όπου οι ενδείξεις αυτές προβλέπονται βάσει του κανονισμού 543/2011. Ειδικά για τις πατάτες αναγράφεται υποχρεωτικά και η ποικιλία.
  • 4η στήλη : (ΜΙΚΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΝΤΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ) αναγράφεται το μικτό βάρος του παραληφθέντος προϊόντος και εφόσον αυτό είναι συσκευασμένο, ο αριθμός των συσκευασιών ανά μέσο/τύπο συσκευασίας, όπως προκύπτουν από το παραστατικό διακίνησης για κάθε παραλαβή – παρτίδα χωριστά.
  • 5η στήλη : (ΒΑΡΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΘΕΝΤΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ) αναγράφεται το μικτό βάρος του συσκευασθέντος ή ανασυσκευασθέντος προϊόντος, καθώς και ο αριθμός των παραχθέντων συσκευασιών. Η στήλη αυτή συμπληρώνεται εφόσον το προϊόν συσκευάζεται για πρώτη φορά ή ανασυσκευάζεται με σκοπό την περαιτέρω διάθεση.
  • 6η στήλη : (ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ) αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας εισαγωγής όπως ορίζεται από την Απόφαση Αρ. Α2-718/2014.

· Προκειμένου για εισαγόμενα προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ Α΄ ο αριθμός παρτίδας εισαγωγής αποτελείται από τον αριθμό του παραστατικού παραλαβής του μεταφορέα, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών, τον αύξοντα αριθμό εγγραφής στο βιβλίο ιχνηλασιμότητας του εισαγωγέα και την ημερομηνία παραλαβής (ηη/μμ/εε).

 

Επιπλέον αυτό που μας αφορά και πρέπει να προσέχουμε όλοι είναι ότι :

Στα εκδιδόμενα παραστατικά διακίνησης και εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών μέχρι το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπληρώνεται πέραν όσων προβλέπονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ο Αριθμός Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωρολαχανικών (ΜΕΝΟ) του εκδότη του παραστατικού και ο αριθμός παρτίδας. Να έχουμε με άλλα λόγια στα τιμολόγια ή τα Δελτία Αποστολής τυπωμένο και τον αριθμό ΜΕΝΟ της επιχείρησής μας και να φροντίζουμε να αναφέρουμε τον αριθμό παρτίδας για κάθε ένα από τα είδη που τιμολογούνται.

Οι έμποροι – μέλη του Συνδέσμου μας που παραλαμβάνουν προϊόντα από παραγωγούς ή και από συσκευαστήρια, ανεξάρτητα αν όσα αναφέραμε δεν αποτελούν δική τους ευθύνη, θα πρέπει να γνωρίζουν το τι ισχύει ώστε να ελέγχουν τις παραλαβές τους, να ενημερώνουν τους προμηθευτές τους για τυχόν παραλήψεις και να τους υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Για ενημερωτικούς και μόνο λόγους θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για το τι ισχύει σήμερα:

  • Ως προς τη σήμανση των προϊόντων.

Στις εμπορικές συσκευασίες θα πρέπει να αναγράφονται τα κατωτέρω (ΕΚ 543/2011):


· Το όνομα και διεύθυνση του συσκευαστή και/ή του αποστολέα.

· Η φύση του προϊόντος π.χ. «Ντομάτες» ή «ντομάτες σε τσαμπί».

· Χώρα καταγωγής π.χ Ελλάδα και, ενδεχομένως, περιοχή παραγωγής.

· Εμπορικά χαρακτηριστικά : Κατηγορία και Μέγεθος (σε περίπτωση ταξινόμησης κατά μέγεθος).

· Σήμα επισήμου ελέγχου (προαιρετικά).

Επιπλέον για τα προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ Α΄ :

· Όταν ο τελικός συσκευαστής των εγχώριων προϊόντων είναι ο ίδιος ο παραγωγός, υποχρεούται εκτός από τα ανωτέρω να αναγράφει στη συσκευασία και τον αριθμό ΜΕΝΟ και τον αριθμό παρτίδας.

· Όταν ο τελικός συσκευαστής εγχώριων προϊόντων είναι το συσκευαστήριο – έμπορος υποχρεούται εκτός από τα ανωτέρω να αναγράφει στη συσκευασία και τον αριθμό ΜΕΝΟ και τον αριθμό παρτίδας παραγωγής. Εάν η συσκευασία αφορά προϊόντα ενός και μόνο παραγωγού και όχι πολλών παραγωγών τότε εκτός από τα ανωτέρω να αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και ο αριθμός ΜΕΝΟ του παραγωγού, εφ όσον υποχρεούται να διαθέτει, διαφορετικά αναγράφεται ο ΑΦΜ του παραγωγού.

· Όταν ο έμπορος προμηθεύεται από χώρες της ΕΕ ή εισάγει από τρίτες χώρες νωπά οπωροκηπευτικά υποχρεούται να αναγράφει στη συσκευασία και τον δικό του ΜΕΝΟ και τον αριθμό παρτίδας εισαγωγής.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ Ή Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ – ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ.

·

Last Updated on Thursday, 09 October 2014 07:59
 
Ωράριο 26ης και 28ης Οκτωβρίου PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 07 October 2014 13:42

Ωράριο 26ης και 28 Οκτωβρίου

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας και τους συναλλασσομένους με τη Λαχαναγορά ότι το ωράριο λειτουργίας της αγοράς θα διαμορφωθεί ως εξής:

Κυριακή 26 Οκτωβρίου (Αγίου Δημητρίου): η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου: η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά

Τρίτη 28 Οκτωβρίου (Εθνική Επέτειος): η αγορά θα παραμείνει κλειστή

Από Τετάρτη 29 Οκτωβρίου: η αγορά θα λειτουργεί κατά το ισχύον ωράριο

Last Updated on Friday, 10 October 2014 08:57
 
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2014 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 06 October 2014 10:07

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της προετοιμασίας για τα 49α Δημήτρια, που θα πραγματοποιηθούν από 25 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, απεύθυνε αίτημα διαμέσου της κας Χριστίνας Σαχινίδου από το τμήμα πολιτισμού του δήμου για χορηγία φρούτων και λαχανικών. Τα προιόντα θα χρησιμοποιηθούν από τον σκηνοθέτη της παράστασης ως μέρος της διακόσμησης. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στις 9μ.μ. στα Σφαγεία.

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων ΚΛΘ προσέφερε δωρεάν 525 κιλά πατάτες, 30 κιλά κρεμμύδια, 26 κιλά λάχανα κόκκινα, 16 κιλά λάχανα άσπρα, 6 κιλά παντζάρια, 3 κιλά πράσσα και 5 κιλά καρότα.

 

Last Updated on Friday, 10 October 2014 10:33
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 14
Powered by Data Print
Joomla Templates by DataPrint Joomla Templates